Kliknij aby zamknąć

Kwasy omega-3

Należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które muszą być dostarczane z dietą, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć w wystarczającej ilości. (5,6,7)

Suplementację kwasem DHA zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ jest on niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki – udowodniono, że spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu i mózgu u płodu oraz niemowląt karmionych piersią. Zasadnicze znaczenie ma zapewnienie odpowiedniej podaży kwasów omega-3 w wieku rozwojowym, gdyż DHA stanowi ważny element budulcowy ośrodkowego układu nerwowego rozwijającego się organizmu.(1,2,5)

Kwas DHA (dokozaheksaenowy) i EPA (eikozapentaenowy) znajduje się w mleku matki, jednak jego ilość może być różna w zależności od spożywanych przez nią pokarmów, głównie ryb morskich. Zapewnienie odpowiedniej podaży kwasów omega-3 jest istotne przez cały okres życia, ponieważ DHA nie tylko wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zapewnia właściwe widzenie także w wieku dorosłym, ale razem z kwasem EPA przyczynia się do prawidłowej pracy serca. (2,3)

DHA jest ważnym składnikiem lipidowym struktur mózgu oraz siatkówki oka, dlatego jego obecność jest kluczowa dla rozwoju układu nerwowego zarówno w czasie ciąży jak, i w okresie noworodkowym. (2)

Noworodki urodzone przedwcześnie
Jest to grupa dzieci szczególnie narażona na niedobory DHA. Transport DHA przez łożysko jest najefektywniejszy w ostatnich tygodniach ciąży. Suplementacja DHA u wcześniaków od urodzenia korzystnie wpływa m.in. na:

  • ostrość widzenia
  • rozwój psychoruchowy.

Źródłem DHA może być olej z alg oraz olej rybi. Olej z alg zawiera przede wszystkim DHA, a w niewielkim stopniu EPA. Można go podawać dziecku od pierwszych dni życia. Według wytycznych, do drugiego roku życia zaleca się podawanie DHA. Natomiast po ukończeniu drugiego roku życia podaje się łącznie DHA i EPA w odpowiednich proporcjach (olej rybi). (4,5,8)

Bibliografia:

  1. Harris W.S., Baack M.L., Beyond building better brains: bridging the docosahexaenoic acid (DHA) gap of prematurity, Journal of Perinatology (2015) 35:1–7;
  2. Campoy C.I. wsp. Omega 3 fatty acids on child growth, visual acuity and neurodevelopment; British Journal of Nutrition (2012), 107, 85–106
  3. Socha P.; Suplementacja DHA w krytycznych okresach życia – jak w praktyce realizować polskie i międzynarodowe zalecenia. Standardy Medyczne/Pediatria 2013, 10:521-526
  4. Pleskaczyńska A., Dobrzańska A., Noworodki urodzone przedwcześnie – DHA, Suplementacja Diety, Media Press (2015), 96-97
  5. Stanowisko grupy ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3, Standardy
  6. Medyczne/Pediatria 2010, T.7, 729-736
  7. Szajewska H.; Socha P. et al., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci; Standardy Medyczne/Pediatria 2014, 11:321-338
  8. Suplementacja Diety, wytyczne postępowania u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią, red. prof. dr hab. n. med. A.Dobrzańska, red. prof. dr hab. n. med. P.Socha. lek. med. Ł. Olbrychski, Media Press 2015
  9. Scientific Opinion on nutrient requirements and dietary intakes of infants and young children in the European Union, EFSA Journal 2013, 11(10):3408.
DHA przyczynia się do:
  • Prawidłowego
    funkcjonowanie mózgu
  • Rozwoju wzroku
    u niemowląt do 1. r. ż.
  • Prawidłowego
    widzenia

Zalecana suplementacja kwasów omega-3 dla niemowląt urodzonych o czasie i dzieci

kliknij poniżej, aby wyświetlić/ukryć informacje